VR hírek és újdonságok

VR hírekkel és a virtuális valósággal kapcsolatos témákkal foglalkozik a vrportal.hu weboldal.

A virtuális valóság technika előtt – 2017-ben – még rengeteg lehetőség van. A megfelelő fejlesztés komoly áttörést jelenthet az oktatásban, a tudományban, orvoslásban és terápiás kezelésekben. Egyes elképzelések szerint a jövőben igazi virtuális világok jöhetnek létre, melybe bárhonnan be lehet majd lépni. Az ember ily módon nem csupán messzi tájakat járhat be otthonából, de ellátogathat múzeumba, színházba, leugorhat kocsmázni, vagy csak összefuthat rég nem látott ismerősökkel.

Ugyanakkor a VR kapcsán a pesszimista hangokat is lehet hallani. Egyrészt ahhoz, hogy a technika valóban elterjedjen, rengeteg pénzre és időre van szükség. Másrészt, amennyiben egyszer ez a szép új világ valóban könnyen elérhető lesz, könnyen függőséget okozhat. Gondoljunk csak bele, hogy egy kényelmes, általunk teremtett univerzum mennyivel élhetőbb lehet egyesek számára.

Sokak szerint egy másik veszélyforrás a technika tökéletesítése lesz. Egy idő után a VR annyira élethűvé válhat, hogy sokan nem lesznek képesek megkülönböztetni a való életet és a mesterséges világot. Az életre megtévesztésig hasonló univerzum ráadásul komoly visszaélésekre adhat lehetőséget.