Vitorlás túrák a Balatonon

Több dologtól is függ, hogy milyen vitorlástúrát tervezünk a Balatonon és merre indulunk el. Az egyik az aktuális és a várható széljárás, a másik pedig a rendelkezésre álló idő. Ezt a két paramétert mérlegeljük túránk tervezése során. Hajónk optimális sebességét félszélben tudja produkálni. Mivel a Balatonon az uralkodó szél a az északi észak-nyugati, így ezzel a széljárással a Balaton hossztengelye mentén könnyedén közlekedhetünk. Kisebb szélben azonban még a nyugati medence körbehajózása is több napos esemény lehet. Úgy állítsuk össze túránkat,hogy legyen lehetőség bővíteni vagy rövidíteni ha a szélviszonyok másként alakulnak.

A balatoni túrázást más irányból kell megközelíteni egy tengeri hajózáshoz képest. Már csak azért is, mert a tengeren bent van a part és kinn a víz, míg kedvenc tavunkon ez pont fordítva van, belül van a víz, és kívül a part. Így nem elvárható, hogy őrületes távolságokat hajózzunk, de nem is ez a fontos.

Egy megtervezett útvonal sok mindentől függ, mindenekelőtt az időjárástól, első sorban a szél erejétől és irányától. Ha túrát tervezünk, érdemes több változót bele iktatni és „B” – „C” tervet készíteni.

A balatoni túrázást igazi élménnyé, a víz irányából megközelített települések kiváló tavaszi-nyári és őszi programjai teszik. Érdemes ebből az irányból megközelíteni a tervezést. Persze az sem kevésbé jó program, ha kint töltjük el a napot a vízen aktív hajózásban, fürdésben, napozásban. Ha viszont be szeretnénk járni a Balatont, az alábbiakat figyelembe kell venni.

A nyugati és keleti medence minden települése bázis kikötőinkből egyaránt jól megközelíthető, de a nyugati medencében Szigliget után elfogynak a látnivalók és a kikötőhelyek is. Egyetlen város, amiért érdemes elhajózni a legnyugatibb öbölbe, az Keszthely. Itt bőven akad látnivaló és program, de aki elhajózik idáig, annak számolnia kell a Keszthelyi-öböl szélcsendjeivel és az esetleges hosszas motorozás lehetőségével. A BAHART Libás kikötő minden szolgáltatása vendégeink részére ingyenes.

Balatonföldvár – Keszthely: ~50km (27 tmf)

Balatonszemes – Keszthely: ~42km (22,6 tmf)

Badacsony és Szigliget két szinte egymás melletti kikötő, és rettenetesen könnyen elérhető mindkét bázis helyünkről (volt már példa 4 órás Földvár-Badacsony cölöptől-cölöpig menetre) és szép számmal akad program minden korosztálynak. Mindkét kikötőben ingyen használhatják a kijelölt vendéghelyeket és a kikötő szolgáltatásait.

Balatonföldvár – Badacsony: ~30 km (16,2 tmf)

Balatonföldvár – Szigliget:~35km (18,9 tmf)

Balatonszemes – Badacsony:~20km (10,8 tmf)

Balatonszemes – Szigliget:~26km (14 tmf)

Visszafelé haladva a másik két szomszéd kikötő a déli parti, Lelle és Boglár kikötője. Olyan közel vannak egymáshoz, hogy szinte elég az egyiket meglátogatni, bár két jó programot ígérő estén kellemes lehet egy egész napos áthajózás strandolással egybekötve. Mindkét település pezseg és gazdagon kínálja programjait.

Balatonföldvár – Balatonboglár: ~21 km (11,3 tmf)

Balatonföldvár – Balatonlelle:~17km (9,1 tmf)

Balatonszemes – Balatonboglár:~10km (5,4tmf)

Balatonszemes – Balatonlelle:~7km (3,7 tmf)

Az északi oldalon Tihanyig szinte az egyetlen kikötő, amelyik a mi hajóinkat fogadni tudja, az a zánkai. Szemessel pont szemben helyezkedik el, de Földvártól is egy jobb távcsővel be lehet látni a kikötőmesteri irodába, ~13 km (7 tmf)

A következő hely, ahova érdemes tervezni, az Tihany. Azt hiszem nem kell sokat áradozni arról, hogy miért érdemes itt megállni. Az idei nyáron is rengeteg programot kínál a félsziget, a látnivalókról és a nevezetességekről nem szólva. A BAHART kikötője itt is térítésmentesen használható, ahonnan egy kellemes sétával rögtön az apátságnál és a központban találjuk magunkat. Mindkét kikötőnkből indulva át kell hajózni a tihanyi csövön, amit fokozott figyelemmel tegyenek. Érdemes tudni: a kompnak van útjoga és nem nagyon szeret vitorlásokat kerülgetni, ami főként főszezonban igényel több odafigyelést.

Balatonföldvár – Tihany: ~7km (3,7 tmf)

Balatonszemes – Tihany:~17km (9,2 tmf)

Visszafelé haladva a másik két szomszéd kikötő a déli parti, Lelle és Boglár kikötője. Közel vannak egymáshoz, de mégis teljesen más jellegű a két település, így érdemes mindkettőt meglátogatni, vagy két jó programot ígérő estén kellemes lehet egy egész napos áthajózás strandolással egybekötve. Mindkét településen pezseg az élet egész nyáron, és gazdagon kínálnak programokat.

Balatonföldvár – Balatonboglár: ~21 km (11,3 tmf)

Balatonföldvár – Balatonlelle:~17km (9,1 tmf)

Balatonszemes – Balatonboglár:~10km (5,4tmf)

Balatonszemes – Balatonlelle:~7km (3,7 tmf)

Az északi oldalon Tihanyig szinte az egyetlen kikötő, amelyik a mi hajóinkat fogadni tudja, az a zánkai. Szemessel pont szemben helyezkedik el, de Földvártól is egy jobb távcsővel be lehet látni a kikötőmesteri irodába. ~13 km (7 tmf)

A következő hely, ahova érdemes tervezni, az Tihany. Azt hiszem, nem kell sokat áradozni arról, hogy miért érdemes itt megállni. Az idei nyáron is rengeteg programot kínál a félsziget, a látnivalókról és a nevezetességekről nem szólva. A BAHART kikötője itt is térítésmentesen használható, ahonnan egy kellemes sétával rögtön az apátságnál és a központban találjuk magunkat. Mindkét kikötőnkből indulva át kell hajózni a tihanyi csövön, amit fokozott figyelemmel tegyenek. Érdemes tudni: a kompnak van útjoga és nem nagyon szeret vitorlásokat kerülgetni, ami főként főszezonban igényel több odafigyelést.

Balatonföldvár – Tihany: ~7km (3,7 tmf)

Balatonszemes – Tihany:~17km (9,2 tmf)

Azt gondolom, Balatonfüredről szintén nem kell ódákat zengeni. BAHART túra szempontjából nem a legideálisabb, ugyanis a vitorlás vendéghelyek a közforgalmi kikötő északi oldalán viszonylag védtelen helyen találhatók és főszezonban igen zsúfolt, emiatt érdemes korán érkezni. A város viszont kárpótol. Itt a település előtti vízterületen előforduló, egy négyzetméterre jutó hajók száma miatt érdemes odafigyelni.

Balatonföldvár – Balatonfüred: ~11km (5,9 tmf)

Balatonszemes – Balatonfüred:~22km (11,8 tmf)

A másik város, amit nem kell bemutatni, az Siófok. A partyk és a szórakozás központja, ahol több féle, színes kulturális esemény- és programsorozat várja az idelátogatókat. Ha már a keleti-medencében vagyunk, érdemes ellátogatni ide. A kikötő megközelítésénél a szokásos déli parti óvatosságot kell elővenni, megelőzve a bonyolult segítségkérést és kellemetlen kérdéseket.

Balatonföldvár – Siófok: ~16km (8,6 tmf)

Balatonszemes – Siófok:~25km (13,5 tmf)

Általánosságban javasoljuk, hogy a déli parti sekély vizeket mindenki kerülje el tőkesúlyos vitorlással. A kikötő megközelítésénél pedig ügyeljünk arra, hogy a kikötő bejáratát megcélozva a partra merőlegesen közelítsünk a kikötő felé.